Schrijvers naar Echnaton

Tweedeklasser Wessel presenteert vol energie zijn boek Erebos van schrijfster Ursula Poznanski aan zijn klas. Hij kreeg het boek gratis op school en vond het erg spannend.

Deze maand brengen diverse schrijvers een bezoek aan scholengemeenschap Echnaton. Doel is de leerlingen leesplezier bij te brengen en hun taalvaardigheid te vergroten. “Met creatieve verwerkingsopdrachten maken leerlingen reclame voor hun boek.”

Leesplezier

Aan het woord is Thom Woudstra, docent Nederlands. “Mijn lokaal staat vol met fantastische boeken. Het is enorm belangrijk om de leerlingen te enthousiasmeren, want uit onderzoek blijkt dat het leesplezier van de Nederlandse jongeren het laagste ter wereld is.”

Reclame

Vanochtend presenteerde tweedeklasser Wessel (foto) het boek Erebos van Ursula Poznanski aan de klas. Wessel kreeg hem gratis op school en had hem al snel uit. “Het gaat over een geheime videogame. Ik mocht de eerste bladzijden in de les lezen en vond hem meteen spannend!”

(Jeugd)literatuur

Zijn presentatie was snel en energiek en tijdens het voorlezen hoorde de klas een spannend muziekje. Woudstra: “Wessel is een goede presentator, een echte ambassadeur van het boek. Maar leerlingen mogen ook een reclameposter ontwerpen of een technisch product maken. We doen alles om de klas te blijven confronteren met (jeugd)literatuur.”

Schrijvers

De komende tijd ontmoeten de leerlingen diverse schrijvers. Buddy Tegenbosch komt in de klas en neemt een ‘Spoken Word Artist’ mee. “Dit valt binnen het project Leesoffensief, waarbij de kinderen met workshops aan het lezen worden gezet”, zegt collega Klaasjan Oosterveld. “Khalid Boudou is er voor de schrijfwedstrijd ‘Er was eens…’. Boudou geeft lessen creatief schrijven. De opbrengsten gaan naar de landelijke schrijfwedstrijd.”

Taalvaardigheid

Oosterveld is blij met de hulp van De Nieuwe Bibliotheek en de Schrijverscentrale. “Onze leerlingen ontmoeten hierdoor echte schrijvers en ervaren de lol van het lezen. Daarnaast maken ze leeskilometers om hun taalvaardigheid te vergroten.”

Informatieavond Echnaton

Meer informatie over het onderwijs van Echnaton is te vinden op de informatieavond: dinsdagavond 9 november van 18.00 tot 21.00 uur. Aanmelden kan hier.