Leerbedrijven reviseren duurzame speedboot

Bovenbouwleerlingen van onze zeven leerbedrijven houden zich deze winter bezig met een nieuw onderwijsproject: het duurzaam vaarklaar maken van een Progress 2 speedboot. “Wij laten al onze zeven leerbedrijven werken aan levensechte projecten, het liefst vakoverstijgend”, aldus sectieleider Eric de Jong.

Docent Eric de Jong zet de zeven vmbo-leerbedrijven van Echnaton aan het werk om de duurzame Progress 2 speedboot Het Weerwater op te krijgen. Vierdeklassers Ilkan (midden) en Lucas (rechts) werken in het leerbedrijf Techniek en starten binnenkort met het opknappen van de romp.

Gemakkelijk reviseren

Als fervent botenliefhebber vaart De Jong een zelf gereviseerde Verhoef V17 politieboot uit 1963. “De Progress 2 is een Russische boot uit diezelfde periode. Ik weet dus hoe mooi hij kan worden. Een aluminium schip is duurzaam en gemakkelijk te reviseren. De boot is nu nog casco. Voor het interieur halen we de meeste materialen uit restafval, zoals pallets.”

Zelfsturend?

Bovenbouwleerlingen uit de leerbedrijven van Echnaton werken mee aan een blinkend eindresultaat. De Jong is sectieleider van het beroepsvak Dienstverlening & Producten en ziet het helemaal voor zich. “Het leerbedrijf Techniek verzorgt de romp en het interieur. ICT onderzoekt of en hoe de boot zelfsturend kan varen. Multimedia maakt een mini-docu en ontwerpt de belettering. Ondernemen zorgt voor sponsoren en de uiteindelijke verhuur of verkoop. Veiligheid op het water past mooi bij Sport en Zorg & Welzijn. En Horeca zie ik op een mooie dag zelfgemaakt ijs verkopen op Het Weerwater.”

Persoonlijke groei

Op Echnaton krijgen de vmbo-leerlingen (BB en KB) in de bovenbouw het beroepsvak Dienstverlening & Producten. Als enige school in Almere werken zij daarnaast één dag in de week in een leerbedrijf op het gebied van Techniek, Horeca, Multimedia, Ondernemen, Sport, ICT of Zorg & Welzijn. “Omdat we met levensechte projecten werken, zie ik leerlingen persoonlijke groei doormaken. Deze aanpak past perfect bij het ondernemende karakter van Echnaton. De cijfers die leerlingen bij hun leerbedrijf halen, komen op het diploma te staan en kunnen een startbewijs zijn bij hun vervolgopleiding.”

Informatieavond 21 november

De Progress 2 speedboot is te bewonderen op de informatieavond van Echnaton. Die vindt plaats op dinsdag 21 november van 18.00 tot 21.00 uur aan de Zwolleweg 1. Voor kinderen zijn er korte challenges en voor de ouders presentaties. Parkeren is gratis in de Schippergarage (uitrijkaart verkrijgbaar op Echnaton). Meer informatie vind je hier.