Winnaars LO2-debat naar NK

07 - 02 - 2018

Vanmiddag gingen de leerlingen lichamelijke opvoeding 2 (LO2) van Echnaton met elkaar in debat in de Burgerzaal van het stadhuis. Oud-burgemeester Annemarie Jorritsma, raadslid Roelie Bosch en teamleider Pol Hinke vormden de driekoppige jury en bepaalden de zeven winnaars (zie foto). Zij vertegenwoordigen Echnaton op vrijdag 16 maart tijdens het NK debatteren voor vmbo’ers. Het is de eerste keer dat vmbo-leerlingen uit Flevoland aan dit NK meedoen.

Leren luisteren

“LO2 is een examenvak binnen de mavo waar onze leerlingen tal van belangrijke vaardigheden leren”, vertelt docent Sander Riesener. “Zij bekwamen zich in les- en leidinggeven en assisteren bij toernooien en sportevenementen. Daarnaast is er veel aandacht voor presenteren en dus ook voor debatteren. Hier gaat het om leren luisteren, goed beargumenteren en op elkaar reageren, maar bovenal heb je respect voor elkaars mening.”

Positief

“Vorig jaar hebben wij al wat lessen gehad,” zegt LO2-leerling Shaqur, “maar nu debatteerden wij in de Burgerzaal en was het voor het ‘echie’. Ik vind het leuk om een discussie te voeren en op een positieve manier mijn mening te geven.”

Actief

“Wij proberen iedereen actief deel te laten nemen aan de debatten”, vervolgt Riesener. “De 36 LO2-leerlingen waren verdeeld over zes teams en elk team verdedigde één stelling en was het met één stelling oneens. In totaal werd er over zes stellingen gedebatteerd. Bij elke stelling moesten de aanvoerders van het team een aftrap verzorgen en na het debat kwam een teamlid met een conclusie. De aanvoerders en slotsprekers waren steeds verschillende leerlingen, dus iedereen moest wel actief zijn.”