Verhalen klas 1 centraal op negende SpraakWater Festival

16 - 02 - 2016

Spraakwater-poster-2016_3

Dinsdagavond 15 maart a.s. vindt de negende editie van het SpraakWater Festival plaats. Tijdens dit vertelfestival treden circa 250 eersteklassers op voor hun ouders. Zo ook Jesse van Buuren uit klas K1B. “Ik denk dat het publiek met sommige vertellers écht mee gaat leven”, zegt Jesse. “Mijn klas komt dinsdag met behoorlijk emotionele verhalen, maar ook met heel grappige.”

Kijkje in mijn hoofd

De leerlingen hebben de afgelopen periode bij het vak Nederlands en in de studieles kennisgemaakt met alle facetten van de vertelkunst. Tijdens het SpraakWater Festival vertellen zij hun eigen verhaal. Jesse verheugt zich op zijn optreden. “Met mijn verhaal ‘Een week uit mijn leven’ geef ik de ouders een kijkje in mijn hoofd”, zegt Jesse. “Ik ben er helemaal klaar voor.”

Emoties

Het festival is nu al een aanrader, omdat er heel wat spreekangst is overwonnen. Jesses mentor, Bonny O’Brien, heeft daardoor extra zin in de verhalen van haar klas. “Het wordt een mooie en spannende avond op school, die emoties losmaakt bij de vertellers én de luisteraars. Dit festival is van a tot z gemaakt door leerlingen voor hun ouders en andere belangrijke gasten. Als mentor ga ik hier ontzettend van genieten.”

Spreekvaardigheid

Het SpraakWater Festival is bedoeld voor alle eersteklassers van Echnaton. Spreekvaardigheid komt in het programma van het vak Nederlands al veel aan bod, evenals presentatietechnieken. Verhalen vertellen is daarom een goede aanvulling. Iedere familie heeft wel verhalen die op elke verjaardag worden verteld. Het blijkt dat die verhalen ook in de klas in de smaak vallen. Het overwinnen van spreekangst en het vertellen van persoonlijke en breekbare verhalen heeft in veel klassen al tot een enorme teamspirit geleid. Voor de leerlingen is de negende editie van het SpraakWater Festival daarom nu al geslaagd.