Praktijkexamens gestart

04 - 04 - 2017

Gisteren zijn onze examenkandidaten vmbo gestart met hun cspe (centraal schriftelijk praktijk examen). De komende drie weken is het dus bikkelen in de gymzaal.

Ict en praktijk

In de bk bovenbouw doen circa 100 bbl’ers examen en 150 kbl’ers. Dat gebeurt in twee richtingen: dienstverlening & commercie en technologie & commercie. Het praktijkexamen bestaat uit een lange ict-sessie in de gymzaal en een praktijkopdracht.

Minitoetsen

In de gymzaal maken onze leerlingen een groot aantal ict-opdrachten achter de laptop. Die passen alle bij een thema. De bedoeling is dat de kandidaat diverse afdelingen van een fictief bedrijf doorloopt en daarmee zijn ict-skills laat zien. Verder zijn er minitoetsen om de vakvaardigheden te testen. In gespreksvormen worden de persoonlijke kwaliteiten beoordeeld.

Koken en techniek

Naast deze zitting in de gymzaal krijgen de ‘dienstverleners’ een kookopdracht en maken de ‘techneuten’ een technisch werkstuk.

Beter voorbereid

Karin en Elly van het examensecretariaat laten niets aan het toeval over. Elly: “We hebben met de docenten hard gewerkt om de kandidaten helemaal klaar te stomen voor deze belangrijke eindsprint. Tijdens de vorige toetsweek lieten we de leerlingen al in de gymzaal werken, op de computer en in het systeem waarin ze nu examen doen. Dat verschil zie je direct. Leerlingen en surveillanten zijn veel beter voorbereid.”

Vertrouwen

Op Echnaton staat de relatie met de leerling centraal, weet Elly. “Onze surveillerende docenten weten als geen ander hoe ze de leerlingen op hun gemak moeten stellen. Verder zorgen we dat de mentoren aanwezig zijn bij de start van elke sessie. Een bekend gezicht geeft vertrouwen. En mocht een leerling onverhoopt niet op tijd zijn, dan onderneemt hij/zij direct actie.”

Centraal schriftelijk examen

Het cspe duurt in totaal drie weken. Daarna start op woensdag 10 mei het digitale cse (centraal schriftelijk eindexamen) voor onze havisten. Op vrijdag 12 mei starten de vmbo- en mavo-leerlingen met hun cse. Bekijk hier alvast het gehele examenrooster.