‘Perfecte combi van school en topsport’

09 - 11 - 2018

Dit weekend werd Kiara Derks uit havo 5 Nederlands kampioen alpineskiën. Dit indoorkampioenschap vond nu plaats in Landgraaf, maar de 17-jarige scholier van Echnaton zit echter 25 weken per jaar in de skigebieden in Europa. “Mijn leven is druk, écht heel druk”, zegt een tevreden Derks, “maar dit kan alleen met de ondersteuning van een goede Topsport Talent School.”

NOC*NSF-status

Kiara’s sportcarrière is zo groot, dat het ‘normaal’ volgen van lessen niet mogelijk is. “Op beide vlakken wil ik optimaal presteren, dus ik doe mijn examenjaar in twee delen. ‘Gespreid examen’ mag vanuit het NOC*NSF alleen op een Topsport Talent School zoals Echnaton. Vorig schooljaar slaagde ik voor geschiedenis, Engels en economie. Dit jaar doe ik wiskunde, Nederlands en BSM (bewegen, sport en maatschappij).”

Zes trainingen

Op dit moment traint Derks zes dagen per week. Haar programma bestaat uit krachttraining, conditietraining en coördinatie-oefeningen. “Drie keer ben ik op de sportschool en drie trainingen vul ik zelf in, afhankelijk van mijn behoefte. Thuis fiets ik op de ‘Tacx’ bijvoorbeeld de Kitzbüheler Alpen of de Alpe d’Huez. Dat wissel ik af met zwemmen, wandklimmen of mountainbiken.”

Toetsen in Oostenrijk

Op Echnaton wordt Kiara begeleid door topsportmentor Ramon Koek. “Hij is een geweldige begeleider, want hij doet veel regelwerk en snapt mijn leven als topsporter. Ook de vakdocenten denken graag mee en vragen geregeld naar mijn sportcarrière. De eerste schooljaren heb ik bijna al mijn toetsen in Oostenrijk gemaakt. Wanneer ik de docenten om hulp vroeg via WhatsApp, kreeg ik altijd direct antwoord, zelfs in het weekend.”

Auditcommissie stichting LOOT

“Een goede Topsport Talent School straalt begrip uit naar zijn topsporters”, zegt Ramon Koek. “Het moet de cultuur zijn dat docenten graag meedenken, ernaar vragen en op afstand betrokken blijven.” Daarin scoort Echnaton, samen met Helen Parkhurst hoog, zo blijkt uit een audit van vorige week door de stichting LOOT. De auditcommissie was o.a. enthousiast over de begeleiding en de betrokkenheid van collega’s. De zelfstandigheid van de leerlingen werd eveneens geroemd. De leerlingen beoordelen hun eigen topsportmentoren als ‘zeer goed’.

Kiara bevestigt deze uitkomst. “Ik ken vele anderen op een Topsport Talent School waar het minder goed geregeld is. Echnaton is voor mij de perfecte combi van school en topsport.”

Informatieavond 20 november, 18.00 uur

Meer informatie over topsport, breedtesport en de echTalent-routes van Echnaton is te verkrijgen op de informatieavond op dinsdag 20 november a.s. Aanvang: 18.00 uur.