Nick Teunissen – ‘Enkeltje Hollandia’

05 - 02 - 2018

Dinsdag 23 januari, aula Echnaton: een bijzondere, intieme en persoonlijke voorstelling voor leerlingen uit havo 4. De voorstelling, voor het eerst voor scholieren, speelde op het podium van onze aula met daaromheen de leerlingen. In deze setting kreeg de voorstelling een wel heel bijzondere lading.

Gevlucht

Voor onze leerlingen was het wel heel dichtbij en direct: Nick Teunissen vertelde zijn verhaal, begeleid door twee muzikanten. Hij werd negen jaar geleden verliefd op Ismir, die vanuit Sarajevo naar Nederland was gevlucht. In de koffer van Izmir vond Nick het treinkaartje naar Nederland, een enkele reis…

Burgeroorlog

Nick en Ismir wonen nu in Sarajevo, de Bosnische stad die in de jaren negentig zwaar getroffen werd in de Balkan-oorlog. Voor de oorlog uitbrak, maakte het weinig uit of iemand Bosniër was, Serviër of moslim. Dat veranderde in de aanloop naar de burgeroorlog die tot eind 1995 duurde.

Onbespreekbaar

Over de oorlog wordt weinig gesproken, zegt Nick, maar zijn vriend heeft veel meegemaakt en een aantal zaken zijn nog steeds onbespreekbaar. Het duurde lang voor Ismir weer in staat was om naar zijn geboorteland terug te keren en de plaatsen uit zijn jeugd te bezoeken.

Humorvol en persoonlijk

Door de keuze te maken om in Sarajevo te gaan wonen en de taal te leren, snuift Nick als het ware het dna van de stad op. Dit persoonlijke verhaal heeft Nick op een bijzondere manier in de voorstelling verwerkt. De voorstelling ‘Enkeltje Hollandia’ is gemaakt op basis van luchtige, humorvolle, persoonlijke verhalen, waarin af en toe de zwaar beladen onderwerpen opduiken.

Voor Nick, voor deze voorstelling tijdelijk terug in Nederland, was het heel speciaal om op het podium te staan op zijn oude school. Dit is hetzelfde podium waar hij ooit begon en zijn talent en liefde voor het theatervak ontdekte.