Khalid Boudou: ‘Lezen is hoofdfitness’

23 - 09 - 2020

Dinsdag 22 september was schrijver en columnist Khalid Boudou te gast op Echnaton. De sectie Nederlands nodigde hem uit voor de eerste editie van ‘EchnaLEEST’ met als doel leespromotie onder jongeren.

Pizzamafia

Boudou maakte een rondgang langs diverse klassen binnen de BB, KB en mavo en ging direct in gesprek met de leerlingen. Zijn boeken Het Schnitzelparadijs en Pizzamafia blijken nog steeds erg populair onder onze leerlingen.

Ongedwongen les

Ondanks dat deze generatie jongeren minder boeken leest dan vroeger blijkt de interesse wel degelijk te bestaan. Klas K3A hing dan ook aan zijn lippen en concludeerde tijdens Boudous ongedwongen les dat lezen goed is voor je woordenschat en dat je je hersenen ermee traint. Eigenlijk is het ‘hoofdfitness’, beaamde Boudou.

Sessies met jongeren

Zijn ideeën voor plot en karakters haalt hij o.a. uit zijn sessies met jongeren. Diverse straattaalwoorden in zijn boeken leert hij op de scholen. Wij zijn benieuwd welke nieuwe woorden er in zijn volgende boek te vinden zijn.

Podcast!

Na afloop bezocht Boudou nog de studio van Echnaton FM. De podcast van deze show met Fabio, Sabine en Ilias vind je hier:

Margje Woodrow

‘EchnaLEEST’ wordt georganiseerd door docenten Nederlands Eurydice en Sherida. Dinsdag 29 september vindt de onderbouweditie van EchnaLEEST plaats. Dan komt schrijfster Margje Woodrow in de klas.

View this post on Instagram

Ben je 12-18 jaar? Heb je zin om via zoom met mij te brainstormen over mijn nieuwste jeugdthriller SMASH én over jouw verhaal? Wil je schrijftips-en-tricks? Kletsen over van alles en nog wat? Check dan taalbaas.nu (link in bio) en boek voor NIKS een sessie. Met mij en/of met andere gave jeugdschrijvers (bijv. Buddy Tegenbosch, Maren Stoffels, Cis Meijer, Jennifer Mellink, Tanja de Jonge, Marlies Slegers, Eva Burgers, Caja Cazemier). Je kunt ook meedoen aan sessies met radiomakers, rappers, dichters, cabaretiers e.a. Het wordt ❤️stikke leuk! Ik start morgen (22-7) al. Dusss… check echt de link in mijn bio voor het programma. Xx #taalbaas #lezen #schrijven #taal #creatiefmettaal #leesoffensief #deschrijverscentrale

A post shared by Margje Woodrow (@margje_woodrow) on