Gestart: sportieve vmbo-leerafdeling

21 - 01 - 2018

Echnaton is dit schooljaar gestart met een nieuwe leerafdeling binnen het vmbo. Bij Sportleerbedrijf Echnaton worden leerlingen klaargestoomd voor een vervolg binnen ROC sport & bewegen, de geüniformeerde beroepen (politie, brandweer, defensie en beveiliging) en de evenementenorganisatie. “Samen met de examenvakken lo2, bsm en onze echTalent-routes hebben we de sport stevig in de wijk verankerd”, zegt gymdocent Bouke Voorthuis.

Keuzeprogramma op alle niveaus

Leerlingen die voor Echnaton kiezen, komen in een sportieve omgeving terecht. “We zijn een Topsport Talent School en hebben het predicaat‘Gezonde School’. Dat vind je overal terug. Neem onze echTalent-route ‘Sports & Education’ voor klas 1 en 2. Daar krijg je bijvoorbeeld sportieve clinics of extra uren voetbal, tennis, basketbal en dance. Kom je in de bovenbouw, dan hebben we binnen de mavo het examenvak lo2 (lichamelijke opvoeding 2) en voor de havisten bsm (bewegen, sport en maatschappij). Nu is er met ‘Sportleerbedrijf Echnaton’ ook een keuzeprogramma voor basis en kader.”

Sportief inloopprogramma Stedenwijk

“Het nieuwe sportleerbedrijf is behoorlijk veelzijdig”, zegt collega Daan Strik.“Het is een cocktail van theorie en praktijk. We geven enerzijds lessen in bijvoorbeeld leidinggeven, reanimeren, ehbo, zwemvaardigheid en het maken van lesplannen. Anderzijds sturen we onze leerlingen al snel de praktijk in. Afgelopen september begeleidden zij alle sportactiviteiten bij De Grote Dag van basisschool Het Samenspel. Met De Schoor organiseren zij momenteel het sportieve inloopprogramma voor Stedenwijk.”

Sportieve affiniteit

“Wat je dan ziet gebeuren, is onbeschrijflijk”, zegt Voorthuis. “Je ziet dat de leerlingen het enorm spannend vinden, maar dat ze ervan genieten wanneer ze alle kinderen aan het bewegen krijgen.” Op dat punt staan ze echter niet zomaar. “Leerlingen lopen dit programma een periode lang twaalf uur per week. Ze worden snel beter in bepaalde sporten en het sluit nauw aan op hun sportieve affiniteit. Dit traject is sportief, fysiek, theoretisch, praktisch, betekenisvol en maatschappelijk relevant. Sportleerbedrijf Echnaton is samen met lo2, bsm en de echTalent-route ‘Sports & Education’ het kloppende hart van onze wijk.”

Open avond vrijdag 26 januari

Meer informatie over o.a. het sportieve aanbod op Echnaton is te vinden op de open avond op vrijdag 26 januari vanaf 18.00 uur. Daar zullen bovengenoemde leerlingen diverse activiteiten begeleiden, zoals bijvoorbeeld de echTalent-challenge. Voor het complete programma van de open avond, kijk hier.