Escape Room als gezellenproef

05 - 09 - 2016

Gezellenproef_escaperoom

Het is druk in de school. Overal zijn derdeklassers bezig met het organiseren van een activiteit. Zo is er een cupcake battle, een foto-speurtocht, een graffiti workshop, een dansles, diverse sportactiviteiten en nog heel veel meer.

Dienstverlening & Producten (D&P)

Deze eerste lesdag binnen de vmbo bovenbouw leggen de kersverse derdeklassers hun gezellenproef af. Die proef telt mee binnen het pta en is het slotstuk van alle voorbereidingen die ze in de laatste periode van klas 2 deden. Dit is ‘Dienstverlening & Producten’, het nieuwe moderne beroepsonderwijs op Echnaton.

‘Escape Room Echnaton’

Tessa (links), Tiara (midden) en Katifa (rechts) zijn druk met de laatste voorbereidingen voor ‘Escape Room Echnaton’: een soort spookhuis in het biologielokaal waar je alleen uitkomt wanneer je de code kraakt. Tessa zet de horrorgeluiden scherp, terwijl Katifa de glow-in-the-dark-sticks klaarlegt. Tiara schrijf een aantal raadsels op het bord.

Juiste code

“Binnen ‘Escape Room Echnaton’ moeten de bezoekers in het pikkedonker een parcours afleggen”, zegt Tessa. “Ze zullen over stoelen en onder tafels door moeten kruipen en daarnaast een aantal vragen moeten beantwoorden. Per goed antwoord krijg je een lettter en uiteindelijk vormt zich een woord. Een kwestie dus van de juiste code schreeuwen en dan mag je eruit en is er limonade.”

Samenwerken

Binnen D&P werken de lessen zoveel mogelijk toe naar een echt eindproduct. Tiara: “We kregen de opdracht: organiseer een activiteit en zorg dat de leerlingen gaan samenwerken. Dat hebben we gecombineerd in ‘Escape Room Echnaton’. Dit is ons product. Hier hebben we acht weken naar toe gewerkt. Ik hoop op een goed examencijfer.”

Gezellenproef_basketbal

Gezellenproef_tennisGezellenproef_hamburgers Gezellenproef_graffiti Gezellenproef_hockeyles Gezellenproef_cupcakes Gezellenproef_dansles Gezellenproef_fotospeurtocht

Van boven naar beneden: instructie basketballes, tenniswedstrijd, hamburgers bakken, graffiti spuiten, uitleg uni-hockey, cupcake battle, dansles en fotospeurtocht.