‘Elke dag investeren’

22 - 03 - 2021

Echnaton is samen met Helen Parkhurst de Topsport Talent School van Almere. Beide hebben onlangs de samenwerking met Almere City FC geïntensiveerd. Elke speler krijgt een topsportbegeleider vanuit school en er is vaker en intensiever contact.

“Wij helpen de spelers stapje voor stapje naar hun diploma”, zegt topsportcoördinator Caroline Muskens van Echnaton. “Als profvoetballer moet je elke dag investeren om jezelf te verbeteren. Niet alleen als voetballer, maar ook als mens.”

Grote voorbeeld

Diémo Albada en Luca Braspenning uit klas B1C doen er alles aan om prof te worden. Luca: “Ik ben keeper en wil later in de Premier League voetballen. Oblak is mijn grote voorbeeld, omdat hij goed mee kan voetballen. Zo’n keeper ben ik ook. Ik wil de boel redden en ik geef mijn teamgenoten op hun donder wanneer het misgaat.” Diémo: “Als rechtsbuiten is mijn droom een plek in de basis van Liverpool of Barca. Messi is mijn grote voorbeeld en ik doe er alles aan om hem te evenaren.”

Huiswerk onder begeleiding

Beide jongens zien duidelijk de voordelen van een school als Echnaton. “Ze houden hier echt rekening met je sport”, zegt Diémo. “Mijn trainingen sluiten perfect aan op het lesrooster.” Luca komt er helemaal voor uit Landsmeer. “Dit rooster op maat scheelt veel tijd. Ik maak twee keer per week huiswerk onder begeleiding op school. Op woensdag hebben we een wedstrijd en dan mogen we eerder weg.”

Ondersteunen tot het eindexamen

De samenwerking tussen Echnaton en de club is enorm belangrijk, erkent Caroline. “Op dit niveau trainen deze leerlingen vier keer per week en ze spelen op zaterdag een wedstrijd. Dat is nogal een belasting. De jongens doen het goed op school, mede door de korte lijntjes met de club. Zo houden we de ontwikkeling van de leerling goed in de gaten. De trainingsintensiteit wordt jaarlijks groter en zwaarder. Daarom ondersteunen wij de spelers tot aan het eindexamen. Wij helpen ze hun leven te organiseren. Een voorwaarde om het later als prof te redden, maar ook als mens.”