Afsluitende week: nepnieuws maken!

01 - 11 - 2019

Nog nooit heeft een Almeerse school zo spectaculair de ‘Week van de Mediawijsheid’ afgetrapt. 170 leerlingen maken zeven talkshows onder begeleiding van 25 media-experts van TMI academy en tien opgeleide Echnatondocenten. Een week lang worden de scholieren ondergedompeld in het wilde westen van het internet en de wereld van digitale media. Een kijkje Achter de Schermen waar de leerlingen vier uur per dag aan gekluisterd zitten.

Digitaal geletterd

Scholengemeenschap Echnaton zet hiermee de stap om de school digitaal geletterd te maken. De leerlingen gaan met materie aan de haal als fake news, cybercrime, online reclame en de aandachtseconomie. In een week tijd maken alle leerlingen een video over een van deze thema’s en krijgen zij theorielessen van hun eigen docenten. Leerlingen maken bijvoorbeeld zelf nepnieuws om het vervolgens beter te herkennen. TMI academy heeft tien docenten opgeleid om de theorie te kunnen geven en stuurt zelf 25 media-experts naar de school.

TMI academy

“Iedereen heeft de poort naar alle informatie in z’n broekzak zitten. Daarom is het van belang dat mensen net zo snel leren omgaan met deze middelen als dat ze leren lezen en schrijven”, zegt Michiel Kalverda, oprichter van TMI academy. “Doordat de leerlingen actief aan de slag gaan, leren zij sneller hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat.”

Van ontvangers naar mediamakers

Na deze week zijn de leerlingen al heel ver om zich te wapenen tegen de grote techgiganten. Ze hebben kennis waarmee ze hun ouders gaan verbazen aan de eettafel thuis. Omdat de leerlingen tijdens de week niet meer alleen ontvangers van media zijn maar mediamakers, krijgen zij deze wereld goed in de smiezen.

Mediaspektakel

Als klap op de vuurpijl sluiten de leerlingen de week af met zeven talkshows. In de aula staat een pop-up studio klaar. De klassen presenteren hun zelfgemaakte video’s voor een groot greenscreen. Daarmee trappen zij de Week van de Mediawijsheid af met een mediaspektakel.

Houd onze kanalen in de gaten voor de opbrengsten van deze week.